Moder jord

Jordemoder Ann-Emilie Augustinus

Fødsler

Uanset hvilken slags fødsel du har i tankerne, så er det de samme ting der er vigtig for din fødsel.
Tryghed er det der vejer højest.
Det er når du er tryg dine fødehormoner fungerer bedst. Det er oftest i hjemmet man finder de optimale betingelser for fødslen, men der kan jo være noget i graviditeten eller den kommende fødsel, som gør at du er nødt til at være i nærheden af lægehjælp og dermed hospitalet. Så gælder det om at overføre så meget af den samme fornemmelse og tryghed til hospitalet som muligt.

Psyken og tankerne

Alle fødsler har potentialet til at være magiske, healene og transformerende for både mor, far og barn. Det kræver et psykisk forarbejde i graviditeten og det er godt at få afklaret forventninger og måske tidligere oplevelser, utrygge tanker og ønsker, så har du alle muligheder for en god, tryg fødsel.
Også hvis du har født før. Du kan have ligeså stort behov for forberedelse og afklaring, som hvis det var første gang. Og man bør bestemt ikke undervurdere, hvor meget der kan ligge gemt fra tidligere oplevelser, ikke bare fra tidligere fødsler, men også fra alt andet i livet.

Når du kender din jordemoder og jeg kender dig, kan vi tage højde for alt, hvad livet byder os og når fødslen først går igang, kan det talte ord næsten være overflødigt.
Jeg kender dit kropssprog og ved hvilken historie du bærer med dig, hvad dine tanker kredser om og hvilken støtte du har brug for.

Jeg kender også din partner og ved hvilken rolle han og du ønsker, han kan tage i fødslen.
Ikke alle mænd er trygge ved fx at hoppe i fødekarret med mor og det er helt okay.

Måske er han nervøs for hjemmefødsler og har brug for at få afklaret hvad der er sikrest for jer.
Far spiller en vigtig rolle og sammen finder vi frem til, hvordan jeres fælles ønsker lettest realiseres hos jer.
Nogen gange kan jordemoderen næsten tage over for far i fødslen og skubbe ham lidt af vejen, men sådan bør det ikke være.
Billedet af en jordemoder der stille sidder og observerer og strikker i hjørnet af stuen med en kop te i stearinlysets skær, er en jordemoder der har gjort det psykiske forarbejde godt.

Indgreb

Som udgangspunkt gør jeg så få indgreb som muligt.

Vaginale undersøgelser

Som sexolog har jeg en dyb respekt for dette hellige område i kvindekroppen.
Det kan være nødvendigt at undersøge hvor åben du er, men i en helt normal fødsel som bare glider frem, er det faktisk ikke nødvendigt.
Faktisk kan det give flere problemer end svar. Bækkenbunden spænder op når man undersøger og det kan give spændinger og ubehag i hele kroppen som tager tid at komme sig over bagefter. Derfor kan det have en negativ indflydelse på fødslen.

Jeg er derfor yderst forsigtig med vaginale undersøgelser og arbejder meget med åndedrættet og langsomme bevægelser.
En tidligere fødende sagde efter en vaginalundersøgelse :”Hold da op! Jeg vidste ikke dét kunne være en behagelig og sanselig oplevelse…!”
At undersøge, hvor åben du er, er bare et øjebliksbillede. Det siger intet om, hvor du var bare 5 min før og intet om, hvor du vil være 5 min efter. Så derfor kan det være en nedslående besked hvis man kun regner fødslens fremgang ud fra cm.
I virkeligheden er der så mange andre måder at vurdere fremgangen i fødslen og den vigtigste er egentlig bare din egen følelse i kroppen.

Fostervandet

Vi ved meget lidt om hvilken rolle fostervandet spiller i fødslen, men det vi ved med sikkerhed er at det bl.a. hjælper barnets rotation og nedstigning i bækkenet. Så naturlogisk giver det ikke umiddelbart mening at fjerne denne støtte for barnet, hvis ikke vandet er gået af sig selv. Jeg har meget stor respekt for fostervandet og tager som regel kun vandet, hvis jeg kan se at barnet vil blive født umiddelbart efter.

Smertestillende

Når man får brug for smertestillende under en fødsel, er det kroppens måde at fortælle noget til os. Måske er den træt og løbet tør for brændstof eller måske er det et budskab om at barnet ikke står helt optimalt og har brug for lidt hjælp til at komme på plads. Derfor er det vigtigt at finde årsagen til smerterne og ikke bare bedøve smerterne.
Ved hjemmefødsler arbejder man med mange former for naturlig smertelindring.
Jeg arbejder med rebozo, homøopati, vand, næringsdrikke, urter, massage, og meget mere. Mange fødende undersøger selv alternativer som fx ingefærklude, chiliplastre eller måske zoneterapi.
Skal du føde på hospitalet, er det vigtigt vi gennemgår hvilke muligheder du har og hvilke fordele, ulemper og bivirkninger det kan have for både dig og barnet.
Medicinsk smertestillende under fødslen har en indirekte indvirkning på barnet, igennem påvirkningen af din krop og denne er vigtig at forstå. Dette kan du høre meget mere om i Fødselforberedelse.

Fødslen er igang!

Når din fødsel går igang ringer du til mig. Du behøver ikke vente til der er et bestemt antal minutter imellem veerne eller du har haft veer i x-antal timer. Naturlogisk er vi jo alle forskellige og alle vores fødsler skal vurderes individuelt. Det kan også være du psykisk har behov for, jeg lige kommer ud og kigger til dig, selvom fødslen måske ikke er i fuld gang. Derfor snakker vi lidt i telefonen og finder ud af om jeg skal kigge ud til et tjek eller du måske kan afvente lidt endnu.
Hvis vandet går kommer jeg altid ud og ser til jer. Så kan det være jeg kører hjem igen eller går en tur i en nærliggende skov hvis der er ro på.

Kontakt

Moder Jord

Ann-Emilie Augustinus
Aakjærsvej 3
7100 Vejle

Email: infomoderjord@gmail.com
Telefon: +45 71 11 28 89

 

Skriv til mig

© Moder Jord 2020